Techniques for an Effective Search – Google Syntax

1) – What is Leonardo DiCaprio’s middle name?

Answer: Wilhelm
Google Syntax: Leonardo DiCaprio name

 

2) – You need a picture of a grinning cat for your company’s website. Find a suitable picture that is free for you to use for commercial purposes and tell me how you did it.

Answer: Grinning Cat
Google Syntax (in google images): free grinning cat

3) – Name three musical acts that Canadian director David Lynch likes best?

Answer:  Duran Duran, Lissie, Au Revoir Simone
Google Syntax: David Lynch favourite musical act

4) – I heard that the man who designed the Eiffel Tower also built a train track crossing a major river in Chile. Is that true?

Answer: Not Proven true
Google Syntax: Eiffel Tower designer Chile

5) – What famous museum will you find at 62 Rue de Lille, Paris, France?

Answer: Musee d’Orsay
Google Syntax: 62 Rue de Lille, Paris

6) – Who had a recurring role as a handyman on the show that featured a character named Joanna Marie Polniaczek?  This really requires two searches – please provide the proper syntax for both. 

Answer 1: The Facts of Life
Google Syntax 1: Joanna Marie Polniaczek Character

Answer 2: George Clooney
Google Syntax 2: Recurring handyman facts of life

7) – Political correctness is tyranny with manners. Who made that statement and when?

Answer: Charlton Heston, speech at the Harvard Law School (1999)
Google Syntax: “Political correctness is tyranny with manners”

8) – If you were undecided between the destinations Nova Scotia and New Brunswick for a weekend getaway how might you search in Google to resolve your dilemma?

Google Syntax: Compare Nova Scotia and New Brunswick tourism

 
9) – You’ve heard amazing reviews about a chef named Jamie. All you can remember to find out more is that it wasn’t Jamie Oliver. Name a probable candidate and tell me how you found him.

Answer: Chef Jamie Gwen
Google Syntax: Chef Jamie -Oliver

10) – You want to find out whether a ‘Main Royal’ or a ‘Jigger’ is the higher placed sail on a sail boat. What is the correct answer and how did you do it?

Answer: Main Royal
Google Syntax: Highest sail “Main Royal” or “Jigger” 

Social Media and Digital Ettiquette

             In the last ten years the Internet has changed drastically, one of the biggest examples is through the growth of social media, and the immense amount of daily users that use these various sites, such as Facebook, Twitter, and LinkedIn. However, with more and more users, which is constantly growing, there are more and more things to be posted, searched and looked at on the internet. I believe a lot of people have a false sense of security that the computer protects them, and they feel as if they have a lot of power as they sit behind a computer screen; opposed to how things use to be with more face-to-face interactions. However, this ‘power’ that people believe they have may lead to certain issues, as there are many changing things on the internet, such as policy outlines that allow for these companies to monitor and track your every step. In fact, many companies Human Resource departments are now using websites such as Facebook as a preliminary screening tool as part of their hiring process. Therefore, one should ask themselves some of the following questions before posting anything to the Internet: Am I positing what I believe in? Is this the best thing to be doing? How would others react to this? With this being said, online etiquette is huge, and many people often forget their manners and what is ‘right’ when it comes to the online world. The following four guidelines can be used to ensure that you put your best foot forward, and ensure a professional, friendly and positive image.

  1. Remember you are the face of your personal brand – Do not post anything you feel that does not line up to what you believe in.
  2.  Talk to people on the Internet as you would if you were face to face – Too often people post things online, and say things that they never would in person. This is where a large number of bullying stems from, as people feel as if they are in power behind their computer screen. As a rule, never say anything to someone if you wouldn’t say it to his or her face.
  3. Keep it professional – There are something’s that are fun to goof around with on your free time with your friends, however, some of these things should not be shared with the entire world. If your mom wouldn’t be proud of it, it probably shouldn’t be online.
  4. Whatever you put on the Internet, is very difficult to get off – once something is on the Internet, consider it permanent. It is almost impossible to get anything back off of the Internet, and thus, be selective with which you post.

 

Hope these guidelines help you in your future endeavors on the World Wide Web. On a side note, this YouTube video shows some ways that improper online etiquette may get you in trouble Social Media Etiquette.

 

Cheers

Hello Everyone!

Although I intend to keep this blog going in the future for my own personal use, for the time being it is going to be related to the course I am currently taking at Ryerson University, Digital Skills and Innovation for the Global Economy. I am very excited to share what I will be learning in the class, and of course on my own, with all of you!